Informatie en advies, steun en educatie naar de homepage
HOME KNOOPPUNT CONTACT

Informatie en steun

Zorgen voor een ander brengt vaak emoties met zich mee. Zo kan het best lastig zijn om de zorgtaken te combineren met andere bezigheden. Daarnaast verandert de relatie met degene voor wie u zorgt. Praten hierover kan u helpen om hiermee om te gaan. Dit kan met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Maar ook met vrienden, familieleden of professionele dienstverleners. Zij kunnen u informatie en ondersteuning bieden.

Vormen van ondersteuning

Als mantelzorger kunt u behoefte hebben aan

Informatie

Bijvoorbeeld over ziekten, beperkingen, handicaps en patiëntenverenigingen, over het aanbod van hulp, ondersteuning, zorg (voorzieningen en aanbieders) of over regelingen waar u gebruik van zou kunnen maken.

Advies en begeleiding

Advies krijgen houdt in: even stoom afblazen, een luisterend oor vinden. Iemand die u helpt bij het verhelderen van uw vragen en knelpunten en/of u kan doorverwijzen naar de juiste personen of organisaties. Begeleiding kan inhouden: hulp bij aanvragen, het helpen organiseren van een ondersteunend netwerk, het regelen van zorg.

Emotionele steun

Zorg, ziekte en snel veranderende perspectieven gaan gepaard met emoties. Emotionele ondersteuning krijgt u door individuele gesprekken, groepsbijeenkomsten met lotgenoten of ontspannende activiteiten.

Educatie

Dit bestaat uit voorlichting, training en cursussen.
Het kan gaan over de zorg (bijvoorbeeld instructies voor het juiste gebruik van hulpmiddelen of een praktische training tillen), over de ziekte (of het omgaan met ziekte en de zieke) en het volhouden van de zorg (de zorg de baas blijven).

Stedelijk Knooppunt Mantelzorg

Het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg van De Kap biedt informatie, advies, emotionele en praktische steun.

Uw mogelijke vragen

Wat houdt de ziekte in en wat zijn de gevolgen?

Hoe ga ik om met mijn zieke naaste?

Waar vind ik emotionele steun in onzekere tijden?

Hoe bespreek ik mijn boosheid of schuldgevoel over het verlies van mijn rol als partner nu alleen nog de zorgrol is overgebleven?

Met wie kan ik gevoelens delen?