informatie en advies naar de homepage
HOME KNOOPPUNT CONTACT

Mantelzorg

voor iemand met een verslaving

Soms weet u het al wel langer, maar wil u het liever niet weten. Soms slaat het in als een bom. 'Mijnpartner, kind of ouder heeft echt een alcoholprobleem' (of problemen met drugs, gokken, gamen enzovoorts). De eerste reactie is meestal te gaan handelen, want problemen zijn er om aangepakt te worden. In het meest gunstige geval reageert u partner, kind of ouder met erkennen het zelf ook als probleem te ervaren en hulp te willen. Dan kun u samen aan de slag om deze hulp te vinden.

Vaak loopt het anders. De ander vindt dat u zich te veel zorgen maakt, en zegt het probleem niet te herkennen. Of hij stopt steeds na één therapiesessie. Wat dan?

Allerlei gedachten, gevoelens en handelingen kunnen dan door elkaar lopen. Twijfel ('misschien zie ik het wel verkeerd'), machteloosheid, hem ziek melden op zijn werk of school, aanspreken op de negatieve gevolgen, excuses voor haar maken als ze niet meegaat naar familie, 'wat vertel ik de kinderen?', hem geld geven als het bij hem op is, elke dag zeuren over het drinken, blowen of ander gebruik, het probleem uit schaamte en bescherming geheim houden voor uw vrienden. U probeert heel veel. En dan merk u dat het op de lange termijn niet helpt. Terwijl u uw leven met die ander graag anders zou zien dan het nu is. U voelt u machteloos.

Ondersteuning

U kunt iemand die verslaafd is niet laten stoppen met gebruik als hij of zij daar niet achter staat. Maar u kunt er wel voor zorgen dat u de ander steunt, maar ook uw eigen leven op de rit houdt én niet meegezogen wordt in diens problemen. Ook als de ander weigert hulp te aanvaarden of terugvalt. Veel mensen met 'een verslaving in huis' vinden het prettig om hierbij steun te krijgen. Ook u kunt het alleen doen, maar het hoeft niet. Laat eens een ander meekijken.

  • Tactus
  • IrisZorg
  • Omnizorg Apeldoorn
  • Leger des Heils

Tactus, verslavingszorg

Tactus richt zich in de eerste plaats op mensen die verslaafd zijn of verslaafd dreigen te raken aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, eten of een combinatie daarvan. Tactus is er ook voor de partner, familie, school, werkgever en hulpverlener(s).
I www.tactus.nl

 

 

 

 

 

IrisZorg

IrisZorg biedt preventie, zorg, opvang, behandeling, begeleiding en reclassering. In gemeente Apeldoorn zijn er zorg/opvang-voorzieningen en begeleid/beschermde woonvormen.

IrisZorg, Cluster Noord
I www.iriszorg.nl

 

 

 

 

 

 

Omnizorg Apeldoorn

Omnizorg biedt integrale opvang voor dak- en thuislozen, verslaafden en GGZ-cliënten. Dit is een samenwerkingsproject van Tactus Verslavingszorg, IrisZorg en Riwis Zorg & Welzijn.
I www.omnizorg-apeldoorn.nl

SGGZ

SGGZ is een verslavingszorginstelling met dagbehandeling met en zonder verblijf.
I www.sggz.nl

 

 

 

 

 

 

 

Leger des Heils

Het Leger des Heils biedt opvang aan mensen met een verslaving (eten en drinken en een slaapplaats voor de nacht). Er is een ontwenningscentrum in Ugchelen en er zijn beschermde woonvormen in Ugchelen, Beekbergen en Apeldoorn.
I www.legerdesheils.nl