paliatieve terminale zorg naar de homepage
HOME KNOOPPUNT CONTACT

Ex-mantelzorgers

Het verwerken van het verlies van een dierbare is één van de meest ingrijpende en verdrietige gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker als de mantelzorg jarenlang, 24-uur per dag heeft plaatsgevonden.

Na het overlijden van de verzorgde bent u opeens geen mantelzorger meer. In het begin bent u nog druk met het regelen van alles en misschien met het ondersteunen van uw gezinsleden.

Na een tijdje ontstaat er een andere situatie.
U kunt opeens weer over uw eigen tijd beschikken. U ontmoet weer familie en vrienden die u misschien wel wat hebt verwaarloosd. U moet soms weer helemaal opnieuw een sociaal netwerk opbouwen. Misschien zijn er financiële problemen. Als u nog een baan hebt of een studie volgt, kan dat weliswaar afleiding geven, maar het is ook extra zwaar, omdat daar nu weer andere afspraken en eisen gaan gelden. En wat als u geen baan hebt? Wilt u weer een baan zoeken? Misschien bent u er te lang uit, wilt u een opleiding gaan doen. Kortom, er zijn veel vragen en onzekerheden.

Praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt kan helpen. U kunt ook praten met uw huisarts. Misschien verwijst hij u door naar het Maatschappelijk Werk of de Geestelijke gezondheidszorg. Zij organiseren vaak cursussen of themabijeenkomsten over rouwverwerking. U kunt uiteraard ook terecht bij het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg.

Waar kunt u terecht?Uw mogelijke vragen

Hoe nu verder?

Is het normaal dat ik opluchting voel?

Waar kan ik terecht met mijn verdriet?

Hoe voorkom ik dat ik in een gat val?