praktische hulp aan huis naar de homepage
HOME KNOOPPUNT CONTACT

Praktische hulp aan huis door beroepskrachten

 

  • Thuiszorg
  • Ergotherapie
  • Welzijnsorganisatie
  • Diensten

Thuiszorgorganisaties

Thuiszorgorganisaties leveren verschillende soorten dienstverlening, waaronder huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging en gespecialiseerde verzorging/verpleging.

Afhankelijk van de behoefte kan de hulp overdag, 's avonds of 's nachts worden gegeven. De hulp kan, als het nodig is, ook verschillende keren op één dag worden gegeven en kan kortdurend zijn of voor een langere periode.

Huishoudelijke hulp

Kunt u uw huis niet meer schoonhouden en kan niemand uit uw familie- of kennissenkring of in uw buurt helpen? Dan kunt u zelf een schoonmaakhulp inhuren. Als u dit niet kunt betalen omdat u een laag inkomen heeft en de hulp nodig is vanwege uw beperking, dan kunt u via de gemeente een korting krijgen als u hulp aanvraagt bij aanbieders die een contract hebben met de gemeente.
Kijk op I www.apeldoorn.nl/huishoudlijke-hulp

Als u meer huishoudelijke hulp nodig heeft door uw situatie, vraag dan een gesprek aan met een WMO consulent,want dan kan dat als u voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Wijkverpleging

Verpleging, persoonlijke zorg en palliatief terminale zorg aan huis vraagt u aan bij uw zorgverzekeraar.
Kijk op I www.regelhulp/zorgverzekering

In de adressenlijst kunt u zien welke zorgaanbieders in uw gemeente actief zijn.

Ergotherapie

Ergotherapie is bedoeld voor mensen die problemen ondervinden bij hun dagelijkse handelingen, omdat ze een handicap hebben, na een ziekte of bij ouderdomsproblemen. Een ergotherapeut kan degene die u verzorgt, helpen deze bezigheden weer zo goed mogelijk uit te voeren, waardoor de verzorging voor u wat makkelijker wordt.
Ook kan een ergotherapeut u als mantelzorger adviseren hoe u de verzorgde beter kunt ondersteunen.
De ergotherapeut kan u adviseren over aanpassingen in de woning, helpen bij het uitproberen van hulpmiddelen of aanpassingen en helpen bij de aanvraag daarvan.

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering. De polis van uw zorgverzekeraar biedt u daarover meer inzicht. U kunt altijd een afspraak maken met een ergotherapeut. U hoeft daarvoor niet eerst naar de huisarts.

Ergotherapie thuis regio Oost-Veluwe
I www.zorggroepapeldoorn/ergothuis

Act ergotherapie
I www.act-ergotherapie

Ergotherapie Gelre Ziekenhuis
I ergotherapie

Welzijnsorganisatie

Bij welzijnsorganisatie Stimenz kunt u terecht voor: informatie, advies en voorlichting over wonen, zorg en welzijn en dienstverlening.
Zij werken zowel met beroepskrachten als met vrijwilligers.
Kijk voor meer informatie op I stimenz.nl/wat-doen-we

Of kijk op I www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl
Hier vindt u naast ontmoetingsplekken ook adressen bij u in de wijk, waar u meer informatie kunt krijgen over hulp bij u in de buurt.

Praktische betaalde diensten aan huis

Was-service

Uw was wordt thuis opgehaald en schoon terug gebracht. De wasserette heeft ook een strijkservice. Kijk op I www.omnizorg-apeldoorn/was

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u via het Wmo-loket een korting krijgen. I www.apeldoorn.nl/services-aan-huis

Boodschappen-service

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden in Apeldoorn tegen geringe kosten.
Kijk op I www.apeldoorn.nl/services-aan-huis

Maaltijd-service

Er zijn in Apeldoorn ook verschillende organisaties die maaltijden bij u thuis bezorgen. Deze vindt u in de adressenlijst.

Verschillende ontmoetingsplekken in Apeldoorn bieden die mogelijkheid om samen te eten met anderen uit uw buurt.
Kijk op de website I www.ontmoetelkaarinapeldoorn voor wat er in uw buurt te doen is of reserveer direct een tafel.

Zorg-service

Op Woonz.nl vindt u allerlei service en zorgdiensten, die het leven voor u en degene voor wie u zorgt makkelijker maken.
I Woonz.nl.

 

Samenwerken

Samenwerken met hulpverleners

Inschakelen van hulp en zorg betekent samenwerken.
Vragen van u als mantelzorger kunnen zijn:

Hoe ga ik om met artsen, zorghulpverleners?

Wat kan ik verwachten van hulpverleners?

Kan ik mijn ervaring met de verzorging inbrengen?

Hoe krijg ik erkenning voor mijn mantelzorg?

Als u hulp heeft ingeschakeld kunt u soms het gevoel hebben dat u niet serieus wordt genomen. Goede communicatie daarover is misschien soms moeilijk, maar wel nodig. Als mantelzorger bent u waarschijnlijk degene die de zorgbehoevende het beste kent. tips

Beroepsmatige hulpverleners leggen vaak een logboek of zorgmap aan, waarin afspraken worden vastgelegd en belangrijke ontwikkelingen worden genoteerd. Dat bevordert de afstemming en de samenwerking. Als dat niet gebeurt en u zou het wel op prijs stellen, kunt u er om vragen. Op die manier kunt u de zorg met elkaar delen.

Vrijwilligers kunnen u steunen met praktische hulp en begrip. Maar ook met hen is goede communicatie en afstemming belangrijk.